. .

The page is printed

Povijest

Kod kuće u Beču i diljem svijeta

„Sve radimo od vrata do vrata“ - Schenkerova sposobnost ispunjenja tog obećanje razlog je tvrtkina brzog napretka i postajanja tržišnim liderom u svom poslovnom sektoru.

Danas, kao i u prošlosti, naš je primarni cilj zadovoljiti potrebe svojih klijenata što brže i učinkovitije.

Dana 1. srpnja 1872., Gottfried Schenker i njegova dva poslovna partnera u Beču su osnovali Schenker & Co, tvrtku za prijevoz tereta. Schenker, koji je podrijetlom iz Švicarske, imao je neobičnu ideju koju je razvio u izvrsnu poslovnu strategiju: grupne pošiljke tereta željeznicom. Njegov inovativan koncept, koji je uključivao objedinjenje malih pošiljki u velike jedinice pošiljki, doveo je do potpuno novog, jeftinijeg i bržeg prijevoznog sustava koji po potrebi koristi željeznički, cestovni i pomorski prijevoz.

Prije nego što je umro 1901., Gottfried Schenker uspostavio je 32 podružnice u 13 europskih zemalja. Krajem 19. stoljeća, Schenker je bila jedina tvrtka koja je mogla navesti fiksnu cijenu za pošiljke od Londona sve do Istanbula.

Pošiljke na velike udaljenosti slale su se vlakom, ali konsolidirani teret na kontinentalnoj razini, odnosno prijenos masovnih pošiljki, zahtijevao je također i prijevoz morem. Budući da je uvijek mislio unaprijed, Schenker je također kupio dionice u brodskim linijama.

Tvrtka je svoj prvi ured izvan Europe otvorila 1913. god. - u New Yorku. U to je vrijeme Schenker počeo sve više koristiti mogućnosti moderne tehnologije, među ostalim i povezivanjem usluga dostave s telekomunikacijskim sustavima koji su nastajali u to vrijeme.

Tvrtka je doživjela brojne uspone i padove tijekom sljedećeg stoljeća.

Jedan od najvažnijih događaja u posljednjih nekoliko desetljeća dogodio se 1991., a bila je to akvizicija tvrtke Schenker od strane Stinnes AG, podružnice energetske korporacije E-On. Schenker je zatim 2002. god. preuzela tvrtka Deutsche Bahn AG (Njemačke željeznice).

Gottfried Schenker postavio je temelje za naprednu višemodalnu prometnu mrežu koja je također iskoristila prednosti informacijskih tehnologija. Rezultat je uspješna globalna tvrtka koja i dalje napreduje, te i dalje djeluju u skladu s načelima koja je njezin osnivač utvrdio prije više od 140 godina.

Životna priča Gottfrieda Schenkera i buran razvoj njegove tvrtke u globalni brand zabilježeni su i u knjizi. Djelo se sastoji od četiri sveska koji daju pregled tvrtkine povijesti u Austriji, Njemačkoj i širom svijeta, a koji također sadrže mnoge zanimljive pojedinosti.

Posljednja aktualizacija: 26.10.2015

Na početak stranice